FG as a service - de onmisbare rol van de Functionaris Gegevensbescherming - Privacy Specialist
16556
post-template-default,single,single-post,postid-16556,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,class-name,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

FG as a service – de onmisbare rol van de Functionaris Gegevensbescherming

In de wereld van gegevensbescherming en privacy is er een cruciale speler die de touwtjes in handen heeft, de Functionaris Gegevensbescherming (FG). Maar wat houdt deze rol eigenlijk in? En waarom is het zo belangrijk voor organisaties om hier serieus mee om te gaan? Laten we eens duiken in de wereld van de FG en ontdekken waarom het hebben van een interne of externe FG een essentiële stap is voor organisaties. 

Een toezichthoudend oog 

Stel je voor, binnen elke organisatie is er een onafhankelijke toezichthouder die toeziet op de naleving van de regels van gegevensbescherming en daarbij zijn mening geeft. Dat is precies wat een FG doet. Als onafhankelijke adviseur in de organisatie, houdt de FG toezicht op het juiste toepassen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat zij niet alleen advies geven, zowel gevraagd als ongevraagd, maar ook fungeren als een soort ‘concern controller’, die toetst of alles soepel verloopt wat betreft privacy, terwijl de mensen van het onderliggende proces, samen met ICT en het advies van de privacy officer, verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. De FG beoordeelt of het voldoende in orde is. 

Het belang van onafhankelijkheid 

Waarom hebben organisaties eigenlijk een FG nodig? Welnu, voor sommige organisaties is het simpelweg een verplichting om aan de AVG te voldoen. Maar zelfs voor diegenen voor wie het niet verplicht is, brengt de onafhankelijke positie van een FG tal van voordelen met zich mee:  

  1. Externe FG’s brengen direct de juiste expertise met zich mee, zonder extra kosten voor opleiding binnen de organisatie. 
  2. De onafhankelijkheid van een externe FG kan kosten en administratieve lasten verminderen, aangezien ze geen werknemer zijn van de organisatie die ze vertegenwoordigen. 
  3. Flexibiliteit wordt geboden door FG’s, die alleen worden betaald voor de uitgevoerde werkzaamheden, waardoor kosten variëren afhankelijk van de organisatiebehoeften. 
  4. FG’s richten zich volledig op privacykwesties, wat bijdraagt aan de hoge eisen van de AVG. 
  5. FG’s kunnen informatie en best practices delen tussen meerdere organisaties in een branche, waardoor kosten worden gedeeld en snelle aanpassingen op wetswijzigingen mogelijk zijn dankzij hun bredere netwerk van experts. 
  6. Het versterkt de organisatie en biedt een geruststellend gevoel aan klanten en belanghebbenden. 

Meer dan advies alleen 

De taken van een FG zijn divers en uitdagend. Van het adviseren over Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) tot het afhandelen van datalekken en het onderhandelen over verwerkersovereenkomsten, de FG is een veelzijdige professional die overal bij betrokken is. 

Interne vs. externe FG 

Een belangrijke vraag die veel organisaties moeten beantwoorden, is of ze een interne of externe FG moeten hebben. Beide hebben hun voordelen, maar het draait allemaal om de behoeften en de aard van de organisatie. Een interne FG kan bijvoorbeeld meer betrokkenheid bieden, terwijl een externe FG een brede ervaring uit verschillende werkvelden met zich meebrengt. 

 Een gemeenschappelijk doel 

Of je nu kiest voor een interne of externe FG, het bevorderen van een cultuur van gegevensbescherming en privacy binnen de organisatie is essentieel. Het implementeren en onderhouden van de AVG is soms niet alleen een verplichting, maar het draagt ook bij aan een algehele kwaliteitsverbetering binnen de organisatie. 

Samenwerken met FGaaS: Gaby, Gerben, en Ivar staan voor je klaar! 

Bij Privacy Specialist hebben we een dienst genaamd FG as a Service (FGaaS). Op basis van ons triple diamond-model gaan we van start, maar hierover vertellen we later meer. Met onze ervaren professionals bieden we organisaties de mogelijkheid om de rol van FG in te vullen op een flexibele basis. Wij hebben de expertise en het engagement om jouw organisatie te ondersteunen in het nastreven van gegevensbescherming en privacy. 

Kortom, de rol van een FG is cruciaal in de hedendaagse omgeving, en met FGaaS van Privacy Specialist, kun je erop vertrouwen dat jouw privacybehoeften in goede handen zijn. Stay tuned voor meer informatie over ons triple diamond-model en de introductie van de FGaas in onze volgende blogposts!