Het belang van een functionaris gegevensbescherming in publieke en gezondheidszorg sectoren - Privacy Specialist
16600
post-template-default,single,single-post,postid-16600,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,class-name,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Het belang van een functionaris gegevensbescherming in publieke en gezondheidszorg sectoren

In de publieke sector en de gezondheidszorg is het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming (FG) verplicht. Dit roept vaak vragen op bij organisaties die niet zeker weten of deze verplichting ook voor hen geldt. Het aanstellen van een FG is echter slechts de eerste stap. De echte uitdaging begint wanneer de FG zijn of haar rol als onafhankelijk adviseur en interne toezichthouder op zich neemt. 

Wat doet een functionaris gegevensbescherming? 

Een FG speelt een cruciale rol binnen een organisatie. Dit omvat het adviseren over en het toezien op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij Privacy Specialist helpen wij organisaties deze rol effectief te vervullen. Wij bieden deskundigheid en ervaring, opgedaan bij soortgelijke organisaties, om te zorgen dat de FG zijn of haar werk optimaal kan doen. 

De waarde van onafhankelijkheid 

Onze kracht ligt in onze onafhankelijkheid. Omdat wij geen onderdeel zijn van de organisatie, kunnen wij objectief en onpartijdig adviseren. Onze ervaring bij verschillende organisaties stelt ons in staat kennis en best practices te delen, wat de kwaliteit van onze dienstverlening verder verhoogt. 

Samenwerking en afstemming 

Onze onafhankelijkheid maakt samenwerking en afstemming essentieel. Zonder goede communicatie en verbinding kan de rol van de FG verwateren. Daarom zetten wij in op nauwe samenwerking met de organisatie: 

  • Fysieke aanwezigheid: Wij zorgen ervoor dat de FG regelmatig fysiek aanwezig is binnen de organisatie, net als andere medewerkers. Dit vergroot de zichtbaarheid en toegankelijkheid. 
  • Transparantie: Het is van groot belang dat iedereen in de organisatie begrijpt waarom de FG er is en wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn. 
  • Duidelijke waarde: De aanwezigheid van een FG moet een duidelijke toegevoegde waarde bieden voor de organisatie. Dit betekent dat de FG bijdraagt aan het verbeteren van bedrijfsprocessen en het waarborgen van privacy. 
  • Toegankelijkheid: Iedereen binnen de organisatie moet de FG kunnen raadplegen. Dit geldt voor zowel advies als de afhandeling van incidenten. Continu leren en verbeteren staan centraal in onze aanpak. 

Meer dan alleen aanwezig zijn 

Wij geloven niet in het simpelweg bezetten van een stoel om aan een verplichting te voldoen. Ons doel is om actief bij te dragen aan het optimaliseren van processen. We willen dat organisaties met trots kunnen zeggen dat hun persoonsgegevens in goede handen zijn. Onze aanpak is gericht op duurzaam veilig werken, nu, morgen en altijd. 

Onze visie: Duurzaam Veilig 

Bij Privacy Specialist streven we naar een duurzaam veilige maatschappij. Dit betekent dat we niet alleen voldoen aan de huidige privacywetgeving, maar ook voortdurend werken aan verbetering en aanpassing aan nieuwe uitdagingen. Onze diensten zijn ontworpen om de privacy en veiligheid van persoonsgegevens op de lange termijn te waarborgen. 

Wil je weten of een FG verplicht is voor jouw organisatie en hoe je deze optimaal positioneert? Neem vandaag nog contact met ons op!